Най-Горещите Въпроси за Слънцезащитата за Лято 2019

Лайфстайл | 9 мин., 44 сек. | Нели Гуцалска
Най-Горещите Въпроси за Слънцезащитата за Лято 2019

Как да нанасям правилно слънцезащитата си?

Как да избера правилен слънцезащитен фактор?


Нужно ли е да нанасям слънцезащитни продукти и в студените месеци?


Когато става въпрос за слънцезащитни продукти, списъкът с въпроси изглежда като безкраен свитък.


Какви са някои от най-големите митове за слънцезащитата?


Мит # 1: Не е нужно да използвате слънцезащитен крем в облачни, дъждовни дни.


Факт е, че UV лъчи проникват и в облачните дни. Така че слънцезащитните продукти са необходими за всичките 365 дни и не подлежат на коментар.


Мит # 2: Прилагането на слънцезащитен крем сутрин преди излизане на слънце е достатъчно за целия ден.


Истината - това е крайно недостатъчно. Нуждаете се от повторни наслагвания на всеки няколко часа за пълна защита.


Мит # 3: Слънцезащитата означава 100% защита.


Да, слънцезащитните продукти ви предпазват от UVA и UVB лъчи, но винаги е по-добре да имате и други форми на защита. Използвайте широки шапки, слънчеви очила и защитно облекло, когато ще останете на слънце в продължение на часове. Бъдете изключително внимателни, ако това е плажна дестинация; по-добре е да използвате слънцезащитни продукти със SPF 50 или повече, когато сте на почивка, с повторно приложение на всеки два до три часа без изключение.


Достатъчен ли е грим с SPF?


Той работи, но в ограничена степен. Това определено не е достатъчно. Тези продукти трябва да се считат само за грим с допълнителна защита от слънцето, а не като заместител на действителния слънцезащитен крем. Направете защитата от слънцето рутинна част от ежедневието си - най-добрият начин да направите това е да използвате продукти (независимо дали това са основа за грим или дневен крем), които вече съдържат известно количество SPF, така че да продължите да го нанасяте.


Вярно ли е, че тъмната кожа не е изложена на риск от рак на кожата поради високото съдържание на меланин в нея?


Рискът при по-тъмна кожа е сравнително по-малък. Но е неправилно да се каже, че изобщо няма риск. Това е просто още едно извинение; истината е, че няма изход от използването на надеждна защита от слънцето.


Как може да изберете слънцезащитния крем въз основа на вашия тип кожа?


Вашият дерматолог е най-добрият човек, който ще ви съветва при избора на идеалния слънцезащитен крем за вас, въз основа на вида на кожата, както и според начина ви на живот и дейност на открито. Това ще помогне да се избегнат ситуации като запушени пори, които могат да причинят обрив.


Честно казано, колко често трябва да се нанася слънцезащитен крем? И какво количество?


Трябва да нанасяте отново слънцезащитен крем на всеки два до три часа, ако ще излизате на слънце за по-дълъг период от време и ако се потите твърде много, както и след плуване. Нанася се по около 2 mg на квадратен сантиметър от откритата кожа. Ако използвате слънцезащитен спрей, уверете се, че го нанасяте разномерно на откритите места.


SPF 30, 50 или 100? Кой SPF предлага максимална защита?


SPF от около 50 е идеален. Всичко 40 и по-нагоре е добро. Колкото по-висок е SPF, толкова по-тежък е слънцезащитният крем. Но със съвременните слънцезащитни продукти можете да получите по-висок SPF с леки и лесно абсорбиращи се формули.


Какви са различните видове слънцезащитни продукти и какво правят те?


Най-общо има два вида такъв тип продукти: физически и химически.


Физическите или минерални слънцезащитни средства действително образуват бариера върху кожата, докато химическите слънцезащитни средства действат, след като се абсорбират в кожата.


Цинковият оксид или титанов диоксид са съставки на физически слънцезащитни продукти и са подходящи за чувствителна кожа.


Авобензон, оксибензон, хомосалат и октизалат са съставките в химическите слънцезащитни продукти.


Както физическите, така и химическите слънцезащитни продукти са широкоспектърни и предпазват от UVA и UVB лъчи.


Какви са някои от често срещаните места, които хората пропускат, докато прилагат слънцезащитни продукти?


Докато хората прилагат слънцезащитен крем много внимателно по лицето, те често пропускат шията и областта на деколтето. Тила на врата, ушите, върховете на краката, ръцете и устните са областите, които обикновено се игнорират.


Може ли да се нанесе слънцезащитен крем и незабавно да се излезе на слънце? Какъв е правилният и подходящ момент за прилагане на слънцезащитни продукти?


Не, за да може слънцезащитните средства да действат правилно и да осигурят оптимална защита, трябва да се нанесат поне 25 до 30 минути, преди да се излезе на слънце. Масажирайте добре, за да попият добре в кожата.


Ако тялото не е изложено на слънце директно, тъй като повечето части са покрити с дрехи, то все пак трябва да се използва слънцезащитен крем.



Eli.bg ви желае прелестно лято!

Може да ви хареса също...

От Какво да се Пазим при Пазаруване на Козметика Онлайн
Лайфстайл |
11 мин., 5 сек.

От Какво да се Пазим при Пазаруване на Козметика Онлайн

Добре е да сте запознати с рисковете.Пазаруването онлайн безспорно е по-лесно и дори по-приятно. То позволява да се сдобиете с ново червило, докато сте удобно разположени в мекия фотьойл.Професионалната козметика никога не е била така достъпна и същевременно...
12 Задължителни Неща за Плажа през 2019
Лайфстайл |
7 мин., 16 сек.

12 Задължителни Неща за Плажа през 2019

Какво трябва да носим, когато ходим на плаж?   Плажовете са топ местата за почти всички хора през лятото. Те са красиви и прохладни,  предлагат много дейности както за млади, така и за стари, и са страхотно бягство от ежедневието. Има някои...
Изкуството да Кажем Не
Лайфстайл |
8 мин., 28 сек.

Изкуството да Кажем Не

Прост факт е, че никога не можете да бъдете продуктивни ако поемете твърде много ангажименти - просто се разпростирате и няма да можете да направите нищо, поне не добре или навреме. Но исканията за запълване на вашето време идват постоянно- чрез телефон,...