Обезцветяването на Коса: Какво е Нужно да Знаете

Коса | 13 мин., 18 сек. | Лидия Йорданова, Фешъниста, модно гуру и шопъхолик
Обезцветяването на Коса: Какво е Нужно да Знаете
Сами преценете дали си струва.

В женската природа е заложено да търси промяна във външния вид.

Понякога тя може да се изразява с цялостна подмяна на гардероба, но най-често трансформацията се явява във вид на нова прическа.

Повечето представителки на нежния пол следят тенденциите в тази област и се стараят да са в крак с тях.

Ето как освен с различна дължина, една дама може да се окаже и с нов цвят на косата. Добре е да се подготвите за тази промяна.

Знайте, че ако сте чернокоса и ви е споходило желанието да се превърнете в блондинка, това ще отнеме значителен брой процедури и не на последно място ще се отрази на женската ви чувствителност.

За да смените черния цвят с рус, е нужно първо да обезцветите косата.

Това може да стане по няколко начина в зависимост от степента на изсветляване, която искате и цвета на косата, който имате в момента.

1. Има 4 вида обезцветители, които бихте могли да ползвате

- Remover
Специфичното при него е, че той е подходящ за вече боядисани коси, защото премахва само козметични цветове. Не е от най-щадящите начини за изсветляване на косата.

- Обезцветяващо олио
То е подходящо единствено за естествени цветове и коси, които не са третирани с багрила до момента. С помощта на олиото могат да се вдигнат не повече от 2-3 тона.

- Обезцветяващ крем
Той е една идея по-щадящ от супрата.

- Супра или блондор
Това е различно име за един и същ продукт. Супрата може да изсветли до 7 тона и се използва както за естествени, така и за козметични цветове. Тя е силно агресивна и има изключително високо Ph. Може да увреди не само косъма, но и кожата на главата.

2. Как протича процедурата на обезцветяване

Най-често обезцветяването се прави именно със супра. В състава й се съдържат амоняк и водороден пероксид, известен още като перхидрол. Той прониква във вътрешността на косъма, като по този начин убива пигмента.

Супрата се смесва със съответния оксидант, който предразполага косъма към набъбване, за да улесни проникването на обезцветителя.

Изсветляването, направено без ясна идея за последиците, може да увреди непоправимо самите клетки на косата, на корените й и дори на луковицата, от която се ражда съответния косъм.

За да се появи нов корен от луковицата, са необходими хранителни вещества и ензими, които да катализират неговото израстване.

Това може да се случи само при условие, че скалпа е добре кръвоснабден. Но при силно агресивна боя или обезцветител, може да настъпи свиване на капилярите и лошо кръвоснабдяване на кожата на главата.

Ако структурата на косъма е слаба и тънка, подобна концентрация на чужди продукти може да доведе до прекомерно изгаряне на косата и в последствие на нейната загуба.

Супрата, смесена с оксидант 6% или 9% , осигурява избелващото действие. То се дължи на свободните радикали, които се натрупват в клетката и причиняват оксидативен стрес.

Затова професионалните фризьори препоръчват използването на професионална козметика с антиоксидантно действие, които да ви помогнат да се справите с него.

3. Обезцветяване при боядисана коса

Ако косата ви вече е третирана с някакво багрило, то обезцветяването ще отнеме повече време и процедури. Причината е в наслояването на цветовете.

Професионалните фризьори споделят, че процеса на обезцветяване преминава през 9 стъпки. Най-щадящо за косата е, когато всяка една от тях се прави в продължение на 9 дена, на 9 седмици или най-оптимално – за 9 месеца.

Ако сте с черна коса, съвсем естествено е да излиза оранжев пигмент преди да се достигне до русите нюанси.

Изсветляването от черно преминава през тъмночервено, червено, тъмнооранжево, оранжево, тъмножълто, жълто и едва след това тъмнорусо.

Ако целите по-светли отенъци на русото, ще е нужно поне още веднъж да изсветлите косата.

4. Избягвайте следните грешки

Косата е скъпоценно притежание за всяка жена и е нормално дамите да искат най-доброто за нея. Без съмнение, ако сте взели твърдото решение да се превърнете от брюнетка в блондинка, то правилният избор е да се доверите на професионален фризьор.

Той ще предотврати допълнителни щети върху косъма и ще смеси обезцветителя с точния за вас оксидант.

Разбира се, можете да изберете да изсветлите косата в домашни условия. В такъв случай не забравяйте някое от следните неща:

- Задължително направете тест за алергии
Той е същият като този, който колористите съветват да направите преди да използвате каквато и да е боя за коса. Обезцветете един кичур и изчакайте 48 часа.

- Прочетете инструкциите
Дори да сте правили процедурата многократно, запознайте се с насоките, които са изписани върху всяка опаковка. Няма да ви отнеме много време, но може да си спестите усложнения.

- Не обезцветявайте сами
Това важи на 100%, ако сте с дълга и черна коса. Необходимо е равномерно и бързо нанасяне на супрата върху косата, което е на практика невъзможно, ако го правите сами.

- Не оставяйте блондора върху косата прекалено дълго
Само професионален фризьор може да прецени точно колко време ще му трябва на обезцветителя, за да има желания ефект и същевременно да не унищожи косъма. Допитайте се до професионално мнение преди да извършите процедурата вкъщи.

- Боя не маха боя
Не можете да обезцветите косата със светла боя за коса. Макар и да правят косата суха, защото извличат пигмента от нея, супрата и remover-а са единствените начини да обезцветите вече боядисана коса.

5. Най-ефективните методи за обгрижване след обезцветяване

Специалистите препоръчват да нанасяте маска за реконструиране поне 2 пъти седмично

Можете да подхраните косата в професионално студио за красота. Най-често след обезцветяване се правят кератинови терапии със серум-активатор за изграждане структурата на косъма.

Тези серуми затварят косъма и запечатват новия цвят в него.

В аптеките, дрогериите и специализираните магазини, включително онлайн, могат да се намерят и ампули с пантенол. Те възстановяват блясъка и виталността на косата дори и след обикновена процедура по боядисване без преди това да е правено обезцветяване. 

Съдържанието на ампулите се нанася по дължината на косата, за да я подсили и заздрави.

Все по-широко приложение намират и PLEX технологиите. Те образуват защитна мрежа и не позволяват на косъма да се накъсва. Могат да върнат към живота изтощената и повехнала коса.

Шампоаните, маските, балсамите, лосионите и останалите продукти, които влизат в категорията на професионалната козметика са доказали благоприятното си въздействие при силно третираните коси.

Те оказват ефект както на боядисани с безамонячни бои коси, така и на такива, съдържащи амоняк.

Ако искате да се радвате на буйни руси къдрици само през лятото, не си заслужава да подлагате косата на многобройни процедури. По-добре си вземете къна или шампоан оцветител, защото те не изискват предварително обезцветяване.

Намерете идеалните продукти за обгрижване на косата си в eli.bg

Може да ви хареса също...

Как да се Справим с Пърхота
Коса |
11 мин., 45 сек.

Как да се Справим с Пърхота

Не всичко е изгубено.Пърхотът е често срещан медицински проблем, с който множество дами се борят. Има сух и мазен пърхот. Първият се появява в следствие на понижено ниво на себум. Естественото омазняване на кожата и косата стига до критичен минимум и...
5 начина да подсилим растежа на косата си
Коса |
14 мин., 25 сек.

5 начина да подсилим растежа на косата си

Ако погледнете която и да е класация на мъжки сайт относно идеалът за жеснка красота, ще забележите интересна тенденция: “силната” половина от човечеството категорично посочва, че красивата жена, като физическа характеристика, със сигурност...
10 Модерни Прически за Лято 2018
Коса |
13 мин., 16 сек.

10 Модерни Прически за Лято 2018

Всичко ново е добре забравено старо. Промяната в женските прически през годините е отражение на измененията, които настъпват в средата, в културата, в модната индустрия.  Още през 20-те години на миналия век тенденциите при дамите се определят...