5 Мари Кондо Метода за Подреждане на Козметиката

Лайфстайл | 6 мин., 49 сек. | Нели Гуцалска
5 Мари Кондо Метода за Подреждане на Козметиката

Ако не сте чували за Мари Кондо, спрете да четете, влезте в Netflix и потърсете „Tidying up with Marie Kondo“. С дългогодишен опит в организацията, Мари Кондо има способност да трансформира разхвърлените домове в места, които са източници на щастие и спокойствие чрез метода й КонМари.


Тази гениална стратегия следва специфичен ред, който включва почистване по категории, като се започне с дрехи, след това с книги, хартия, komono (различни предмети) и сантиментални обекти. Но не става дума само за намаляване на бъркотията. Методът й е насочен към интроспективното почистване, което предизвиква щастие в притежаващия тези предмети.


Вдъхновени от магическите способности на Мари, ние събрахме пет съвета за организиране на вашата козметична чантичка чрез КонМари метода.


СТЪПКА 1

Направете подредения начин на живот приоритет.


Тази първа стъпка е в основата на метода KonMari. Мари вярва, че ако се посветиш на организационния процес и правилно опростиш живота си, никога повече няма да се наложи да преразглеждаш пространството си отново. Истинската чистота отнема значително количество физическо и психическо усилие, затова приканва хората да бъдат силни и фокусирани върху основната си цел: създаване на пространство, което насърчава творчеството, вдъхновението и спокойствието.


СТЪПКА 2

Нахвърляйте всичко на една купчина на пода.


Сега да преминем към истинската работа. Изпразнете чекмеджетата си, шкафовете в банята, козметичните несесери или всяко друго място, където съхранявате грим, и създайте малка планина от продукти. Според Мари образуването на голяма купчина създава усещане за шок към всички ненужни артикули, които сте натрупали. В резултат на това ще имате необходимостта от разчистване, което ще ви помогне да решите какво е наистина необходимо да се запази.


СТЪПКА 3

Изхвърлете продукти с изтекъл срок.


Първата ви стъпка към разчистване на купчината е търсене на срока на годност. Намерете символа за датата на изтичане на срока, който се намира на опаковката на всеки продукт, и погледнете дали е минал. Ако не можете да си спомните колко дълго сте го имали, просто го хвърлете.


Тук са дадени основните времеви рамки, които определят кога да се изхвърля грим:


Фон дьо тен: 2 години

Коректор: 1 година

Спирала и течна очна линия: 3 месеца

Молив за очи и вежди: 1 година

Сенки за очи: 2 години

Продукти за устни: 1-2 години


СТЪПКА 4

Съхранявайте само продукти, които предизвикват топло усещане или радост.


След като премахнете всички продукти с изтекъл срок на годност, прегледайте останалите си вещи и определете сантименталната им стойност. Мари препоръчва да се оценява всеки обект и да се разбере дали носи радост в живота ви. Ако чувстваш към даден продукт, че не значи нищо за теб или не подбужда щастие, тя съветва да му благодариш за вярната му служба и да го насочиш към кофата. Ако имате подобни продукти за красота (като три различни червени червила), запазете това, коeто предизвиква най-много радост. Мари вярва, че преследването на искрената радост във вашето пространство има ефект върху вземането на решения извън дома ви, превръщайки цялата тази философия в начин на живот.


СТЪПКА 5

Организирайте продуктите си в кутии.


Сега идва забавната част. Поставете всичките си козметични продукти, които предизвикват радост, в сладки кутии за съхранение. Потърсете прозрачни такива, които ще увеличат пространството и ще ви помогнат да намерите точно това, което ви трябва, без да се налага да изсипвате несесерите си на леглото всеки път. Поставете кутиите в чекмеджета и нека щастливият ви и подреден начин на живот...започне!

Може да ви хареса също...

Най-Горещите Въпроси за Слънцезащитата за Лято 2019
Лайфстайл |
9 мин., 44 сек.

Най-Горещите Въпроси за Слънцезащитата за Лято 2019

Как да нанасям правилно слънцезащитата си? Как да избера правилен слънцезащитен фактор? Нужно ли е да нанасям слънцезащитни продукти и в студените месеци? Когато става въпрос за слънцезащитни продукти, списъкът с въпроси изглежда като безкраен...
Как да Преборим Есенната Депресия?
Лайфстайл |
11 мин., 26 сек.

Как да Преборим Есенната Депресия?

Доста често с настъпването на есента, доста от нас се чувстват без настроение, лениви и без мотивация. Това е съвсем нормална реакция на организма ни.Тук може да прочетете как да преборим тези усещания и да се чувстваме в страхотно психическо здраве всеки...
Практически Съвети и Техники за Добро Самочувствие
Лайфстайл |
11 мин., 30 сек.

Практически Съвети и Техники за Добро Самочувствие

Имате ниско самочувствие и искате да го подобрите? Негативните мисли афектират вашия живот и този на близките ви? Използвайте силата на мислите и убежденията си, за да промените усещането за вас самите. Започнете с тези стъпки: 1. Идентифицирайте...