Безамонячната Боя за Коса – Предимства и Недостатъци

Коса | 12 мин., 41 сек. | Лидия Йорданова, Фешъниста, модно гуру и шопъхолик
Безамонячната Боя за Коса – Предимства и Недостатъци
Оставяме крайната преценка на вас.

Красивата коса е цел на всяка дама. Още от древността женските коси са символ на сила и мощ. С тяхна помощ девойките покоряват мъжките сърца.

Идеалната прическа обаче не е лека задача. Изисква се внимателно и отговорно подбиране на козметиката, с която се третира косъма.

Истина е, че съвършеният външен вид не е възможен без здрава и сияйна коса. Тя е признак за женственост, както чистата кожа и поддържания маникюр.

Ако сте сред многото жени, решили да променят цвета на косата си, то е необходимо да знаете, че има различни видове бои и някои от тях могат да бъдат сериозно вредящи на косъма.

В тази статия ще ви обясним предимствата и недостатъците на безамонячните бои за коса, като оставяме последната дума на вас.

Предимства:

1.Безамонячната боя за коса е по-безвредна за целия организъм

Научно-доказано е, че боите, които щадят косата, не съдържат амоняк. Ако при някои от тях той се все още се среща, то процентното количество в никакъв случай не надвишава 2%.

По закон не се допускат повече от 6% амоняк в козметични продукти, заради неговата агресивна природа.  По-високите нива на Ph са причина за деструктивното му действие.

Сред основните предимства на безамонячните бои е липсата на силикон и парабени, които най-често са причинители на алергии.

Веднъж трайно увредена, косата не може да възвърне предишния си красив вид, без значение с колко маски, балсами и ампули за подхранване се опитвате да я превърнете в зашеметяващо явление.

Безамонячните бои са по-безвредни, докато амонячните са опасни за целия организъм.

Лекарите препоръчват на бременни жени да не третират косите си с бои, съдържащи амоняк. Тази съставка може да повлияе зле на плода и на неговото развитие още в зародиш.

2.Безамонячната боя за коса оцветява без да уврежда косъма

Това е съкровеното желание на всяка дама, която иска прекрасна и жива коса.

Промяната на цвета с безамонячна боя става на принципа „тон върху тон“, който представлява натрупване на цвета върху повърхността на косъма.

В случая, разликата между безамонячните и амонячните бои се изразява в това, че при първите боята внимателно оцветява косъма, като само го обгражда, докато при вторите – прониква в неговата сърцевина.

Амонякът е вреден за скалпа, защото действа именно така. За да оцвети косъма трайно, той го разпуква и с времето неизменно го прави сух и накъсан.

Можете да си спестите непоправимите последици, разбира се. Колористите съветват да използвате безамонячни бои, които щадят косата, придавайки й мекота и здрав вид.

3.Има подхранващи вещества в състава на безамонячните бои

Това ги прави все по-предпочитани пред останалите.

Сред съставките им могат да се открият различни витамини, минерали, а също и плодови, дървесни и билкови екстракти.

Те подхранват косата и нежно обгрижват скалпа, без да го травмират. Това възвръща загубения блясък на косъма и заздравява кожата на главата.

4.Безамонячната боя не предизвиква странични ефекти

Сред опасностите, които крие амонячната боя са: раздразване на очите, причиняване на изгаряния, поява на алергични реакции и т.н.

Специалистите в сферата на красотата съветват дамите все пак да си направят тест за алергии 48 часа преди да боядисат косата си.

При безамонячните бои лисва и острата миризма на амоняк, която дразни горните дихателни пътища. За щастие, тези по-щадящи бои нямат неприятен мирис, а някои марки дори ги обогатяват с аромат на цветя и плодове.

Недостатъци:

1.Безамонячните бои не са по-дълготрайни от амонячните

Това е колкото недостатък, толкова е положителна черта.

Определящи са целта на боядисването и гледната точка на конкретната дама.

Някои жени искат временно да променят цвета на косата си и затова за тях е плюс, че безамонячната боя се измива напълно до 6 седмици и не вреди на кожата и косата.

Недостатък е за онези представителки на нежния пол, които  искат трайна и перманентна промяна в цвета.

2.Безамонячната боя не позволява радикални промени в цвета

И тук, както в горната точка, зависи от желанията на дадената дама.

Тъй като промяната е на принципа „тон върху тон“, колористите казват, че безамонячната боя по-лесно потъмнява, отколкото да изсветлява. Определящ е естественият цвят на косата

От съществено значение е и активаторът, който ще използвате.

Съвет от професионалните фризьори при избор на активатор:

Активатор от 10Vol. изсветлява косата с един тон.
Активатор от 20Vol. я изсветлява с два тона и се използва за по-добро покритие на белите коси.
Активатор от 30Vol. я изсветлява с три тона.
Активатор от 40Vol. изсветлява с четири тона, но специалистите не препоръчват употребата му, защото уврежда косата в корените

Най-добре да се посъветвате с професионалист-консултант при избора на точния активатар за вас.

Специалистите опровергават някои твърдения, че безамонячните бои не оцветяват бели или сиви коси. При тези ситуации боята просто трябва да постои между 10 и 15 минути повече от обикновено.

3.Боята без амоняк не оцветява косъма в дълбочина

Вярно е, че амонячните бои оцветяват косъма в неговата дълбочина.

Предимството от това е, че цветът се запазва за по-дълго време. Недостатък е, че косата заплаща тази дълготрайност със своята здравина и красив вид.

Някои жени използват по-щадящите бои само за освежаване на естествения си цвят.

Без значение дали искате само временно да промените цвета на косата си или търсите трайна промяна, боите без амоняк са тези, които професионалните фризьори и колористи съветват да използвате.

Те могат да се употребяват и в домашни условия. Основното е да знаете, вие или човекът, който ще ви боядисва, какво да правите.

Може да боядисате само долната част на косата си и да получите красиво омбре.  Или да оцветите само покаралите корени.

Ако искате професионални резултати, доверете се на специалистите в салоните за красота. Те работят с професионални бои, знаят кой активатар би бил подходящ за вашата коса и кои цветове да смесят, за да ви направят неповторими.

Грижите за боядисаната коса изискват повече време и много по-прецизно подбиране на козметиката. Колористите съветват да избирате шампоани за боядисана коса, защото те щадят цвета вместо да го отмиват.

Онлайн можете да намерите много козметични продукти, които да ви улеснят в придаването на зашеметяващ вид на вашата коса. Те ще ви помогнат в нейното разресване,  подхранване и придаване на обем.

Започнете търсенето от eli.bg.

Може да ви хареса също...

Как да се Справим с Пърхота
Коса |
11 мин., 45 сек.

Как да се Справим с Пърхота

Не всичко е изгубено.Пърхотът е често срещан медицински проблем, с който множество дами се борят. Има сух и мазен пърхот. Първият се появява в следствие на понижено ниво на себум. Естественото омазняване на кожата и косата стига до критичен минимум и...
Обезцветяването на Коса: Какво е Нужно да Знаете
Коса |
13 мин., 18 сек.

Обезцветяването на Коса: Какво е Нужно да Знаете

Сами преценете дали си струва.В женската природа е заложено да търси промяна във външния вид. Понякога тя може да се изразява с цялостна подмяна на гардероба, но най-често трансформацията се явява във вид на нова прическа.Повечето представителки на нежния...
Боядисване на Коса: Какви са Тенденциите през 2018
Коса |
13 мин., 29 сек.

Боядисване на Коса: Какви са Тенденциите през 2018

Приказните цветове излизат на преден план.   До момента колористите през 2018 година черпят вдъхновение от противоположностите.   Очертават се ясни трендове не само при прическите, но и при багрилата. Те варират от наситени и крещящи цветове...