Една Разширена История за Червилото

Грим | 12 мин., 25 сек. | Нели Гуцалска
Една Разширена История за Червилото

Искате ли да научите повече за червилата? Интересувате ли се от влиянието им върху съвременното общество и модата? Тук ще разберете цялата полезна информация, събрана на едно място.


От самото начало на праисторическото време хората винаги трябвало да се различават помежду си. Ловците боядисвали кожата си, за да се слеят по-добре с околността, свещениците се украсявали, за да почитат боговете и вярванията си, а младите хора използват всички възможни начини, за да се направят по-красиви и привлекателни за противоположния пол.


Въпреки това, в дългите праисторически периоди, червилата са били направени само от лесно достъпни природни източници - плодови и растителни сокове. Тъй като ранните цивилизации започнали да се появяват в Близкия изток, Северна Африка и Индия, напредналите производствени процеси позволили на човечеството най-накрая да започне да произвежда нови видове червила. Месопотамските жени, които стривали  скъпоценни камъни и използвали праха им, за да украсят устните си с блясък. Жените от цивилизацията на долината Индус го използвали редовно, но в Египет производството на червило е получило най-голяма преднина. Там царските членове, духовенството и висшата класа използвали няколко вида червила, някои от които по рецепти, съдържащи отровни съставки, които могат да причинят сериозни заболявания. Карминовият цвят е станал популярен, извлечен от труповете на коксинеални насекоми - техника, която се използва широко и днес (въпреки че правителствата в САЩ и ЕС значително регулират наличието на този пигмент в нашите храни и козметични продукти).


Подробна история на червилата

Съвременната мода не може да бъде това, което е днес, без наличието на червила. Тук можете да разберете как са били създадени и как са се развили през вековете, при което бавно са започнали да навлизат в световен мащаб.Процес на производство на червила

Производството на червила е древно изкуство, което е получило многобройни подобрения през последните няколко века, но основната формула остава същата. Тук можете да научите повече за тази интересна тема.


След като Египет успял да разпространи своите изобретения и постижения в цяла Европа, червилото успяло да намери своя дом главно при актьорите на гръцката и римската империя. Тъй като християнството се задържало в Европа, червилото се превърнало в рекликва от миналото и почти напълно забравено (католическата църква осъжда използването на козметика, често свързвайки червеното червило с поклонението на Сатаната). Кралицата Елизабет I е родена в края на 19 век. Тя била първата от най-красивите жени в обществото. Нейният моден стил на ярки бели лица и ярко боядисани устни е популярен от известно време, но скоро след това червилото залязло и се използвало само от нисък клас жени и проститутки. Тази тенденция не се е променила в продължение на няколко века, докато индустриалната революция от края на 19 век успяла да върне рекламните червила по популярен начин. С лекотата на производство, ниски цени, повишаване на фотографията и популяризиране от много известни актриси, червилата най-накрая станали широко използвани през второто десетилетие на 20 век. Дотогава новаторите успяли да създадат модерната гилза, химикът създавал лъскави рецепти и модата започнала да диктува популярните тенденции и цветове на червилото.


В днешното съвременно общество червилата се разглеждат като едни от най-важните модни артикули. Те са евтини, лесни за употреба и могат да създадат драматични промени в външния вид и живота на индивида, който го носи. Безброй марки червила се борят за световно господство и изобретяването на нови рецепти и стилове ни доведоха до точката, в която над 80% от жените в Северна Америка използват червилото си редовно и над 30% от тях имат 20 червила в своята козметична колекция.Червилото е успяло не само да промени модата, но и да повлияе на много култури през последните векове и хилядолетия. Много цивилизации изпълняват сложни ритуали и традиции около червилото. В някои области на червилото се гледа като необходимост, заради успокояващите си свойства (защита на устните при сухи и ветровити условия, защита от слънце и т.н.) и някъде то просто станало част от живота (традиционните японски съпруги от високия клас на обществото, били задължени да ходят на обществени места с цялостен грим на лицето.)


И МАЛКО ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА:


Червеното червило


В части от Азия червеното "червило" се е появило сравнително рано. В Китай цветът на ноктите е основната козметика, използвана от високия клас на обществото, но първите червила са направени с основа от пчелен восък като начин за защита на кожата около устните, като хората добавят ароматни масла, за да ги накарат да миришат по-хубаво и червени пигменти, изработени от раздробени растения или кръв. Начинът, по който е приложено червилото, също се променя драстично от династия до династия - по време на династията Чин (221 до 206 г. пр. Хр.) Например жените биха рисували голяма точка върху долната устна и точка на горната устна; по време на династиите Sui (581-618) и Танг (618-907), те рисували формата на череша.


В Япония гейшите са най-видимите потребители на грим. Те използвали пюре от сафлора, за да създадат пигмент, с който оцветят устните си, като се започне от 1600 г. Освен при гейшите, цветът на устните е станал популярен в Япония,


Двама от големите участници в тенденциите през 1300-те години на 20-ти век са били Англия и Франция. Докато Франция била сравнително уязвима и червилото било последователна тенденция там през различни епохи (като Guerlain  е една от най-популярните марки). През Средновековието, червилото било носени от хора от по-нисък клас в различни европейски страни, включително Англия, Германия, Испания и Ирландия.


Червилото си остава една от най- важните стъпки в грима на всяка съвременна жена, а цветовете са милиони. Имаме по 20 нюанса на червеното, кафявото, керемидено, а дори по-шантави като зелено, черно и т.н.

С развитието на козметичната индустрия, компаниите създадоха и други продукти за устни- гланцове за блясък, основи за устни, червила за допълнителен ефект върху основното червило, матови и бляскави формули, издръжливи и не толкова.

Знаем, че основата роля на червилото е една- да накара жените да се чувстват уверени и спокойни във всекидневните си битки с обществото.

 

Може да ви хареса също...

Подходящ Грим за Вашия Цвят Очи
Грим |
6 мин., 17 сек.

Подходящ Грим за Вашия Цвят Очи

  Предстои ви важен повод- сватба, кръщене,бал, рожден ден или просто парти в петък вечер и не знаете кой цвят от хилядите във вашата палитра ще акцентира и ще направи очите ви още по-привлекателни? Дами, статията долу е точно за вас! Отдавна минаха...
Топ 8 Световни Бранда за Професионални Гримове
Грим |
12 мин., 17 сек.

Топ 8 Световни Бранда за Професионални Гримове

Запознати ли сте с техните изкушения? Всеки ден е нова възможност за създаване на зашеметяваща визия. Тя включва не само женствено облекло, но и красива коса, а също и грим. За да затвърдите напълно магнетичното си въздействие, обаче е нужно да сте...
10 Актуални Цветове за Вашите Нокти през Пролет/ Лято 2019
Грим |
7 мин., 43 сек.

10 Актуални Цветове за Вашите Нокти през Пролет/ Лято 2019

Лаковете за нокти винаги са били на мода, а ние жените сме луди по тях. Познаваме толкова много нюанси за разлика от мъжете, че буквално имаме отделни за всеки сезон, а с настъпването на пролетта е време да направим нашите ръце красиви с избор от нови...